Návod na výrobu vizovického pečiva.
Těsto-250g hladké mouky (T 650), 1 dl. vlažné vody, pomůcky: malý nožík, nůžky z manikůry, semínka( pepř, koukol, řepka),plech a pečící papír , mašlovačka a vajíčko.
Těsto musíme pořádně propracovat nejlépe celé dopoledne (propracovat a chvíli nechat odpočnout). Hotové výrobky necháme uschnout a potom natíráme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 4 hodiny ( 2 hod na 70°C a 2 hod na 90 °C) po upečení necháme plech v troubě až do vychladnutí. Těsto s kterým nepracujeme tak ho musíme přikrýt ,buď mokrým hadříkem, nebo igelitem. Jednotlivé tvary k sobě lepíme vodou, lépe slynami. Pro vizovické pečivo je typické stříhání, propichování a zdobení mašličkami.
Výroba ježečka: vyválíme váleček, který v předu vytvarujeme na čumáček, nůžkami nastříháme bodliny.Vyválíme dva malé válečky ( nohy).
Nožičky ohneme a na koncích splácneme a nožíkem nakrojíme.
Nohy přilepíme ze spoda a vmáčkneme pepř jako oči.
Kapr- na tělíčko vyválíme váleček který v jedné třetině ztenčíme. Vyválíme dlouhého hubeného hada.
Váleček rozplácneme a nožíkem nakrájíme zadní ploutev. Smotáme tři smyčky na ploutev a jednu malou smyčku kterou ohneme směrem nahoru.
Nakonec nastříháme a vmáčkneme oko.
Zajíc-Malý váleček na nožičky a ocásek. Na tělíčko vyválíme jeden dlouhý tlustý váleček.V jedné čtvrtině ztenčíme váleček na krček. Hlavičku rozplácneme a nakrojíme ouška. Na druhém konci váleček rozřízneme na přední nohy. Váleček ohneme zvedneme hlavičku a přilepíme zadní nožičky, ocásek a vmáčkneme oči.
Štika se dělá podobně jako kapr je hubenější ohnutá a má otevřenou tlamičku.
Z těsta vyrobíme čerta, andílka, sluníčko, věneček, miminko, slepičku. Vizovické pečivo natřené vajíčkem a dáme péct do trouby.
Takto vypadá hotové upečené pečivo. Dříve měli jednotlivé figurky a zvířátka určitou symboliku např. ježek – vypíchal zlo a nemoci z chalupy, ryba – mlčenlivost, sluníčko – dárce života.